Mysterieuze blogger waarschuwde. ‘Vlieg niet met Maleisisch toestel.’ #QZ8501

air-asia-flight_rada_300

Bij elke ramp  waarvan de oorzaak (nog) niet duidelijk is, worden er vaak diverse complottheorieën aangevoerd. Maar hier is de waarschijnlijkheid van een complot wel heel erg aantoonbaar…

Door Joost Niemöller

Update: die Welt over de complottheorieën over de drie wel heel toevallige ‘vliegtuigongelukken.’

Drie verkeerstoestellen, vliegend op kruishoogte, verdwenen dit jaar uit de lucht. Dat is hoogst ongewoon. Vliegtuigongelukken vinden meestal plaats bij het starten en landen. Twee toestellen waren van Malaysian Airlines. Het laatste toestel, vlucht QZ8501, was van AirAsia, niet uit Maleisië, maar het wordt wel vaak verward met het Maleisische AirAsia.
Is dit toeval? Het kan. Toeval bestaat. Maar laten we het zo formuleren: Dit is wel een heel groot toeval.

Er wordt vanuit gegaan dat het neerstorten van het laatste toestel te maken heeft met weersomstandigheden. De piloot vroeg om een koerswijziging vanwege een onweersbui. Het toestel wilde hoger vliegen. Die toestemming werd niet verleend, want er was op dat moment teveel luchtverkeer. Vijf minuten na het verzoek verdween QZ8501 van de radar. Nu vroeg de piloot van MH17 ook om een koerswijziging. Het wilde ook hoger vliegen. Er zou ook iets zijn met weersomstandigheden. Dat is toevallig natuurlijk. Toeval bestaat. We mogen toeval nooit uitsluiten.
en blogger verspreidde via Chinese sociale netwerken 39 berichten met steeds dezelfde boodschap: ‘Red je leven, vlieg niet met AirAsia, of enig ander Maleisisch toestel.’ Dit is de letterlijke tekst van een van die berichten:

“This is a life-saving message to Europe or the US tour, do not take AirAsia (or) Malaysia Airlines airliner.”
Deze berichten zijn zo’n 650.000 keer bekeken.

Achteraf wordt er gespeculeerd over deze mysterieuze blogger. Was hij een insider?
Het oorspronkelijke bericht over deze blogger werd geschreven door een correspondent van Reuters.

http://joostniemoller.nl/2014/12/mysterieuze-blogger-waarschuwde-vlieg-niet-met-maleisisch-toestel-qz8501/