Laten we vooral niet zelf het licht uitdoen…

Kerstkerk

Het Westen schaft zich af. Waarom ook niet?.

Het is bijna Kerst, de tijd waarin het licht weer in de wereld komt, een tijd om naar uit te kijken. De symboliek is treffend : jaar in jaar uit, telkens opnieuw omarmen we het licht, in standvastig verzet tegen de duisternis. Voor een groot deel draait het feest om die symboliek.

Bij de Dagelijkse Standaard heeft u deze week kunnen lezen dat een paar Duitse politici het feest, dat in Duitsland nog een stukje belangrijker is dan hier, willen gebruiken voor een ander soort symboliek, dat op veel manieren tegenstrijdig is met de omarming van het licht; zij willen namelijk dat verschillende godsdiensten met Kerst elkaars liederen gaan zingen. Het zou een teken zijn van een soort van wederzijds respect. Het meest bizarre aan dit verhaal is natuurlijk dat als het een gebalanceerd teken van wederzijds respect zou zijn, het niet zou plaats vinden tijdens één van de belangrijkste feesten van het christendom, terwijl moslims daar hun schouders bij op halen. De symboliek van het zingen van elkaars liederen met Kerst, is een ander soort symboliek, namelijk de symboliek van onderwerping en overgave (islam). Als mensen zich graag willen verdiepen in andere godsdiensten, dan kan dat natuurlijk, maar Kerst is bedoeld om Kerst te vieren, niet om te kruipen voor de nieuwkomers.

In Europa hebben we ook een ander soort licht, waar we lang voor gestreden hebben. Dat is het licht van de Verlichting, en dat is het licht waar we juist in deze donkere tijden aan vast moeten houden. Het Westen zucht. We hebben te lijden onder golven van terreur, onder de ‘clash of civilizations’, en vooral onder ons eigen gebrek aan trots. Veel te veel mensen sluiten zich aan bij ideeën als van deze Duitse politici. De multiculturele samenleving heeft gefaald? Prima toch, dan geven we onze eigen cultuur gewoon op. Waarom ook niet?

Om te kunnen strijden voor het licht, moet men immers wel de waarde van het licht kennen. Wie weet nog wat het betekent om Nederlander te zijn? Onze zogenaamde koningin Maxima beweerde dat de Nederlander niet bestaat. De Nederlander weet gelukkig over het algemeen wel beter. Er zijn veel dingen die ons Nederlanders maken, en de liefde voor vrijheid is er één van.

Het wordt dan ook tijd dat het stopt. Geen geneuzel meer over hoe we meer moeite moeten doen om anderen te begrijpen. Dat doen we al voldoende, en anderen begrijpen kan ook zonder jezelf te vergeten. We moeten geen afstand doen van Zwarte Piet, alleen maar omdat mensen zich onnodig gekrenkt voelen. We moeten geen afstand doen van Kerst, alleen maar omdat er ook andere godsdiensten bestaan. We moeten geen afstand doen van ons broodje ham ‘s middags omdat anderen geen varkensvlees eten. Ook wij hebben het recht onszelf te zijn. Laten we vooral niet zelf het licht uitdoen.

Esther

http://www.dagelijksestandaard.nl/2014/12/het-westen-schaft-zich-af/