Spaanse geheime dienst intercepteert jihadistische plannen om ebolavirus als wapen in te zetten

ebola.health_workers

Jihadisten die banden onderhouden met de terreurgroep Islamitische Staat (IS) hebben op internetfora discussies over hoe ze het ebolavirus kunnen inzetten in hun strijd tegen de VS en het Westen. Dat heeft Francisco Martínez, de staatssecretaris voor Veiligheid, gezegd in het Spaanse congres. Volgens hem bewijzen de gesprekken dat de jihadisten het internet als een verlengstuk van het slagveld beschouwen. Hij voegde er aan toe daarbij zes objectieven van de terroristen te hebben geïdentificeerd:

het bedreigen van vijanden via de verspreiding van online propaganda,
het voorbereiden van offline activiteiten,
het uitwisselen van informatie,
ideologische training,
het rekruteren van nieuwe leden,
het bekomen van financiële middelen.

Ook de nummer twee van het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt volgens de Spaanse staatszender RTVE op de hoogte te zijn van ‘vele voorbeelden’ van gesprekken in jihadistische chatkamers waarin melding wordt gemaakt van de mogelijkheid om het ebolavirus bij terreuractiviteiten in te zetten.

Ondertussen raakte ook bekend dat een individu ermee dreigt het virus in Tsjechië te verspreiden tenzij de Tsjechische regering hem 1 miljoen bitcoin (250 miljoen euro) overmaakt. Betalingen in bitcoin kunnen niet worden getraceerd. De regering in Praag zegt de dreiging niet serieus te nemen.

http://www.express.be/joker/nl/platdujour/spaanse-geheime-dienst-intercepteert-jihadistische-plannen-om-ebolavirus-als-wapen-te-gebruiken/208912.htm