Britse straaljagers vallen voor het eerst IS in Irak aan

britse straaljager

Britse straaljagers hebben voor het eerst een aanval uitgevoerd op IS-doelen in Irak. Dat heeft het Britse ministerie van Defensie vandaag laten weten. Het was de eerste aanval die werd uitgevoerd, sinds het Britse parlement vrijdag zijn goedkeuring gaf aan gevechtsoperaties.

De twee Tornado-jagers vielen onder andere een IS-stelling met zware wapens aan die bedreigend was voor Koerdische strijders. Verder werd een gepantserde pick-up truck bestookt. De twee jagers keerden daarna terug naar hun basis.

Britse toestellen vlogen zaterdag ook al mee met een missie maar vielen toen niets aan.
Het Britse parlement stemde vrijdag in met de deelname aan de internationale strijd tegen IS.

Turkije
Ook Turkije bereidt zich voor op militaire actie. Het parlement geeft naar verwachting donderdag toestemming aan de strijdkrachten de grens over te steken om in Syrië en Irak tehen IS te vechten. Vicepremier Bulent Arinc zei vandaag dat de volksvertegenwoordigers ‘het leger een mandaat geven om alle dreigingen en risico’s aan te pakken’.

Hij zei ook dat het grondgebied van NAVO-land Turkije door de extremisten van Islamitische Staat wordt bedreigd bij een Turkse enclave in Syrisch grondgebied dat door een verdrag uit 1921 Turks is.

Eerste Nederlandse militairen
De eerste Nederlandse militairen zijn naar het Midden-Oosten vertrokken om de komst van de F-16’s voor te bereiden die in Irak gaan meevechten tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

De groep van 40 militairen vertrok gisteren vanaf vliegbasis Eindhoven naar het ‘gastland’, zo heeft Defensie vandaag gemeld.
Het ministerie wil op verzoek van het desbetreffende land niet kenbaar maken wat de bestemming is van de militairen. Het kabinet zei vorige week dat de F-16-gevechtsvliegtuigen mogelijk vanuit Jordanië gaan opereren. Afgelopen donderdag vertrokken al twee teams om de situatie in Jordanië en in Irak te verkennen

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/13828/Burgeroorlog-in-Syrie/article/detail/3759462/2014/09/30/Britse-straaljagers-vallen-voor-het-eerst-IS-in-Irak-aan.dhtml