Opnieuw valt Amerika IS aan: dit zijn de bestookte doelen…

aanvalsyrie

Islamitische Staat (IS) ligt opnieuw onder vuur van de Amerikanen en hun Arabische bondgenoten.

In het weekeinde en afgelopen nacht zijn verschillende stellingen en doelen van de terroristen vanuit de lucht aangevallen.
Het doelwit van de laatste aanval, in de nacht van zondag op maandag, was de Kuniko-centrale. Die voorziet via een elektriciteitsstation in Homs verschillende Syrische provincies van stroom.
In het weekeinde voerden toestellen van de Amerikanen, de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië luchtaanvallen uit op vier olieraffinaderijen in Syrië. Die zijn in handen van de terreurbeweging.

Explosies
Zo klonken er explosies bij een raffinaderij in Tel Abyad, niet ver van de Turkse grens, meldde een ooggetuige zondag aan de BBC. De Amerikanen bestookten verder doelen in de steden Hasaka en Raqqa – het bolwerk van IS in Syrië – en de plaats Manbij in het noorden van Syrië.
Tegelijkertijd bombardeerden Syrische regeringstroepen doelen ten oosten van de stad Aleppo en bestookten ze doelen in Hama. Die stad ligt ten noorden van Homs.

Ruwe olie
De door de Amerikanen geleide anti-IS-coalitie wil met de bombardementen op olie-installaties, die eerder zijn veroverd door de terroristen, de inkomsten van IS uit de olieproductie afknijpen. De terroristen verdienen naar verluidt veel geld met het doorverkopen van (ruwe) olie.
Naar schatting zijn de door IS gecontroleerde olievelden goed voor 25.000 tot 40.000 vaten per dag. Daarmee verdient de terreurbeweging een miljoen dollar per dag, schrijft The Washington Post. Met het geld dat zij met de oliehandel verdienen, financiert IS het zelfverklaarde kalifaat en kan het nog altijd uitbreiden.

Ook in Irak wordt het terreurleger aangevallen. Gisteren waren er luchtaanvallen bij Amiriyat Al-Falluja, even ten zuiden van Fallujah. Ook klonken er explosies op 40 kilometer van de hoofdstad Bagdad.

Buitenwijken
Intussen zijn er berichten dat IS, ondanks de luchtaanvallen, is doorgedrongen tot de buitenwijken van Bagdad. De terroristen zouden proberen om Bagdad in te nemen en tot op een ‘paar kilometer’ van de hoofdstad staan, schrijft The Daily Mail op basis van hulporganisatie Foundation for Relief and Reconciliation in the Middle East.
Volgens een woordvoerder van die hulporganisatie staat IS op het punt om Bagdad binnen te trekken. Tot dusver is het de terroristen niet gelukt om (delen van) de hoofdstad in te nemen, ook niet tijdens hun snelle opmars in juni, toen bijvoorbeeld de miljoenenstad Mosul in Noord-Irak in handen van IS kwam.

http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2014/9/Opnieuw-valt-Amerika-IS-aan-dit-zijn-de-bestookte-doelen-1609593W/?masterpageid=158493