Onwetendheid van Nederlandse ‘terreurexperts’ is lachwekkend

metro

Door: Afshin Ellian

Nederland kent maar weinig terreurexperts die weten waar ze het over hebben. Het is veelal gebabbel door onkundige journalisten.

Is Nederland bang? Worden Nederlanders bang gemaakt door de overheid? Op de publieke omroep wordt heftig gedebatteerd over die vraag.

De treinen rijden op tijd. De bussen zitten vol. Alles draait normaal. De meeste mensen die ik spreek, zijn bezorgd – en dat is iets anders dan bevangen door angst. De overheid moet wel het publiek informeren. Een succesvolle terreurbestrijding is onder meer afhankelijk van waakzame burgers.

Islam en geweld
De overheid probeert die waakzaamheid te vergroten. Verschillende lagen van de bevolking zijn alerter dan een paar maanden geleden – in het openbaar vervoer, op scholen en in wijken. En dat was de bedoeling van de overheid.

Toch zijn de terrorisme-experts uitermate kritisch over de overheid. Wie zijn deze mensen?
Nog niet zo lang geleden zag je in de media vooral islamdeskundigen: Arabisten en islamologen. Het overgrote deel daarvan stelde zich tot taak om de verbinding tussen de islam en geweld te bestrijden.

Zij kwamen in de media om te beweren dat radicale moslims en terroristen niets snappen van de islam. Volgens deze deskundigen moesten we de oorzaken van het probleem in andere domeinen zoeken.

Agressief
Het conflict tussen Israël en de Palestijnen werd als oorzaak nummer 1 genoemd. Oftewel: alles is de schuld van Israël. Weer andere deskundigen beweerden dat alles de schuld van het Westen is: de westerse inmenging sinds het koloniale tijdperk maakt sommige moslims woedend en agressief.

Ten slotte waren er deskundige die de radicaliteit van de westerse jihadisten toeschreven aan discriminatie en werkloosheid.

Alles bij elkaar opgeteld mochten we van de islamdeskundigen geen geloof hechten aan wat de radicale moslims zelf verklaarden. Zulke islamdeskundigen zijn niet meer geloofwaardig. Ze zijn bijna weg.

Nauwelijks kennis
Ook op het gebied van ideologie van het terrorisme is armoedig gesteld in het publieke debat. Veelal voeren daarover personen het woord die niet of nauwelijks kennis hebben van de radicale islam.

Nederland kent weinig terreurexperts voor operationele, internationale en ideologische vraagstukken over islamitisch terrorisme. Het is veelal gebabbel met onkundige journalisten.

Lees het hele artikel in Elsevier.