Al-Nusra dreigt met aanslagen: dit is een oorlog tegen de islam

alnusra

De luchtaanvallen in Irak en Syrië zijn niet tegen terreurbewegingen, maar onderdeel van ‘een oorlog tegen de islam’. Jihadisten wereldwijd worden met deze boodschap opnieuw opgeroepen aanslagen te plegen in het Westen.

Het aan Al-Qa’ida gelieerde Al-Nusra, waarbij veel Europese jihadisten zich hebben aangesloten, verspreidde zaterdagavond een audioboodschap over de ‘oorlog tegen de islam’.

Doelwitten

Al-Nusra-woordvoerder Abu Firas al-Suri zegt in de boodschap dat landen die meevechten met de Amerikanen een ernstige fout hebben gemaakt. ‘Deze staten hebben iets afschuwelijks gedaan, waardoor ze op de lijst komen van jihadistische doelwitten over de hele wereld.’

Volgens Al-Suri zal de oorlog niet eindigen binnen enkele maanden, maar zal deze tientallen jaren gaan duren. De jihadisten van Al-Nusra laten voor de eerste keer van zich horen sinds het begin van het luchtoffensief.

Ook de Arabische landen die zich hebben aangesloten in de strijd tegen terreur worden bedreigd. Al-Nusra wil net als IS een islamitische staat, maar dan alleen in Syrië. De extremisten vechten tegen de troepen van de Syrische president Bashar al-Assad, maar ook tegen IS ook al komt hun gedachtengoed redelijk overeen.

Moslims

De afgelopen dagen zijn er verschillende doelen van Al-Nusra bestookt. De jihadistische groep heeft daarom donderdag haar bases op het platteland van de Syrische provincie Idlib geëvacueerd.

Het is niet de eerste keer dat jihadisten worden opgeroepen aanslagen te plegen in landen die deelnemen aan de strijd tegen IS. Een woordvoerder van IS riep eerder deze week moslims wereldwijd op om zoveel mogelijk burgers te doden.

Hij beschreef zelfs wat opties: ‘Sla hun hoofden in met stenen, of slacht hem met een mes, rijd hem aan met je auto, gooi hem naar beneden vanaf een hoge plek, laat hem stikken of vergiftig hem.

Elsevier.