DEZE OPEN BRIEF AAN DE KONING DER NEDERLANDEN VAN HET VOLK DER VOEDSELBANKEN MOET IEDEREEN LEZEN…

Open brief aan W.A. van Oranje

koning

Beste Alex,

Ik tutoyeer je maar gewoon, want tenslotte zijn we volgens je moeder allen gelijk en we mochten je noemen zoals we dat zelf het prettigst vinden. Bovendien – en dat is nog belangrijker –  zegt de God waarin jij beweert te geloven dat er niet één mens hoger geplaatst is dan de andere en dat wij geen andere mensen mogen aanbidden. Zelfs Jezus, op God na de allerhoogste in het universum, wilde niet aanbeden worden en dat moet jou toch ook wel bekend zijn. Je kunt wel overal mooi ‘de kerk’ en ‘het geloof ’bij halen, maar laat in je dagelijkse leven maar eens zien dat je naar de woorden van Jezus luistert en dat je deze woorden als een waar christen in praktijk brengt.

Aangezien het als ‘gewone onderdaan’ zijnde niet mogelijk is om je een brief te schrijven die je zelf daadwerkelijk onder ogen krijgt, richt ik me door middel van deze open brief tot je. Het zou een wonder zijn als je hem leest, laat staan beantwoordt, maar tóch doe ik bij deze een poging je te bereiken. Jij geniet al sinds je geboorte van alle geneugten die men zich maar kan bedenken en wát je ook maar wilt, kun je kopen; alles op deze aarde ligt binnen je bereik. Je bent gewend om te krijgen wat je wenst, of zelfs eist, en dat beschouw je kennelijk als vanzelfsprekend. Nu wil ik je graag iets vragen en ik daag je uit om hierover serieus na te denken en mij een eerlijk antwoord te geven:

Kun jij me uitleggen waarom je NOOIT genoeg hebt? Waarom je niet genoeg hebt aan een schitterend landgoed op ruim 400 ha bos? Waarom je niet genoeg hebt aan de vele andere paradijzen die je bezit?

Sta je er weleens bij stil hoeveel ‘onderdanen’ je ‘hebt’ die doodongelukkig zijn omdat zijmoeten wonen in een huis op een locatie waar ze horendol worden van het lawaai en vreselijk nerveus worden omdat zij geen privacy hebben doordat de buren zo bij hen in de kamer kunnen kijken en doordat iedereen vlak langs hun ramen loopt?

En wat denk je van de islamisering van complete woonwijken met de daarmee gepaard gaande dreiging en het gevoel van onveiligheid? Ik ken zelfs iemand die een einde aan zijn leven wil maken, omdat hij er niet meer tegen kan om in een klein hokje in een drukke straat te moeten wonen, omdat hij zich géén woning met rust en privacy kan permitteren en gedwongen is om tussen het lawaai van zijn buren te ‘leven’. Hij heeft er zelfs hartklachten door gekregen. Vind je dat uit menselijk oogpunt gezien eigenlijk niet vreselijk? Hoe zou jij  het vinden om ergens te moeten wonen waar je het grauw en afschuwelijk vindt én in de wetenschap dat je daar wegens gebrek aan geld tot aan je dood zou moeten blijven zitten?

En wat te denken van het lot van bejaarden? Als zij al het ‘geluk’ hebben om terecht te kunnen in een verzorgingstehuis en als zij als (hoogbejaard) echtpaar niet uit elkaar gehaald worden omdat de één nog niet ziek genoeg is voor zo’n tehuis, bevinden zij zich in de vreugdeloze ‘wachtkamer van de dood’.

Ze krijgen daar net iets te veel ‘zorg’ om te sterven, maar veel te weinig ‘zorg’ om een plezierige levensavond te hebben. Die arme, oude, weerloze, hulpeloze mensen, die hun hele leven ontzettend hard hebben gewerkt, moeten binnenshuis in een kamertje –zonder enige positieve prikkel –op hun einde wachten. Elke dag weer moeten wij aanhoren dat we moeten ‘bezuinigen’, een begrip dat jij in je privésfeer niet kent; niet eens hóeft te kennen.

Waarom is er geen geld om bij elk verzorgingstehuis een parkachtige tuin met veel hoge bomen en bloeiende planten en heesters aan te leggen? Waarom is er geen geld om per verzorgingstehuis enkele personeelsleden aan te nemen om kleine huisdiertjes van de bewoners te verzorgen, zodat zij hun diertjes kunnen houden of een aaibaar beestje kunnen aanschaffen? Huisdieren zijn heilzaam voor (dementerende) bejaarden, net zoals de tuin die ik hierboven beschreef. Waarom is er geen geld om de kamertjes in verzorgingstehuizen écht goed schoon te houden, zodat de badkamer, de slaapkamer en het woongedeelte niet naar urine stinken? Waarom is er geen geld voor menselijke ‘warmte’, voor meer ‘luisterende oren’, voor meer aandacht voor bejaarden? Je kunt niet van mensen verlangen dat ze ouders tot aan hun graf verzorgen. Zelf heb ik twee hoogbejaarde ouders, hetgeen op zich natuurlijk heel bijzonder is, maar ik kan onmogelijk voor hen zorgen, omdat zij zeer zware zorg nodig hebben en omdat ik zelf ook elke dag moet zien door te worstelen. Daar heb jij kennelijk geen problemen mee, want als je zelf iets niet kunt, heb je aan personeel geen gebrek.

Ik, en velen met mij, zijn lichamelijk niet in staat om zwaar verpleegkundig werk te verrichten en wat denk je van de psychische druk die het bestaan voor de ‘gewone’ burger met zich meebrengt? Wij moeten ons elke dag afvragen of we onze vaste lasten straks nog wel kunnen betalen; kun je je heel in de verte een voorstelling maken van hoe dit aanvoelt?

Alex, wees nu eens een keer redelijk en denk toch eens na over je situatie. Het is toch gewoon onrechtvaardig om zo ontzettend veel vakantieparadijzen en zó veel vermogen te bezitten en nog steeds geld van de burger te eisen om in je zeer luxe levensonderhoud te kunnen voorzien? Vind je dat je je eigen vermogen alleen maar hoeft aan te spreken voor de aanschaf van zeer luxe en dure bezittingen die je per se wilt hebben? Jij bezit meer geld dan een mens in één leven kan opmaken en –nogmaals –  je geniet al sinds je geboorte van alles wat de aarde aan moois, heerlijks en goeds heeft te bieden. En nóg ben je kennelijk niet tevreden, want je wilt steeds meer, meer, meer! Zelfs na je dood wil je nog luxe; je neemt niet eens genoegen met een simpel algemeen grafje op een doorsnee kerkhof… Zelfs dán wil je meer weelde hebben dan je ‘onderdanen’…

Nogmaals: ik heb zo ontzettend te doen met de bejaarden en andere weerlozen in dit land; zij moeten alsmaar ‘inleveren’, alsmaar inboeten op levensvreugde, terwijl jij en je familie zich te buiten gaan aan ongelofelijke luxe. Je weet niet wat werken is, want zeg nu zelf: wat dóe je nu eigenlijk voor de kost?

Vind je dat nu nodig, die auto van 600.000 euro, die speedboot van 800.000 euro, dat dure hekwerk rond je vakantieparadijs in Griekenland, je privé aanlegsteiger/haven en ga zo maar door? Hoeveel heb jij ons belastingbetalers al gekost in je leven? Hoeveel heeft jouw familie ons al gekost in de afgelopen 200 jaar? Bewijs eindelijk eens dat je een goede ‘koning’ bent? Eén die zijn weelde van harte deelt met ‘zijn’ ‘onderdanen’? Eén die ons beschermt? Eén die ‘zijn’ bejaarden net zo veel gunt als hij zichzelf gunt? Weliswaar op veel kleinere schaal, maar je begrijpt vast wel wat ik bedoel en je zult hierdoor echt niet op een houtje hoeven te bijten.

Het spijt me om het te zeggen, maar ik zou me in jouw positie echt vreselijk schamen en ik durf gerust van mezelf te zeggen dat IK een groot hart heb en dat ik – als ik zó onmetelijk rijk was als jij – mijn geld zou aanwenden om het leed van mens en dier te verzachten en waar mogelijk weg te nemen. Als JIJ met al je macht en geld dat nu eens zou gaan doen, zou je vast nog wel genoeg kapitaal overhouden om zelf ook nog steeds meer dan riant te kunnen leven!

Als je dit alles voor je medemensen zou doen, zou je ‘jouw’ God pas kunnen behagen!  Kom op, laat eens zien of je iets voor je ‘onderdanen’ over hebt?

Groet van iemand die niet tegen onrecht kan.

Door:
Tistochwat
(voor www.ejbron.wordpress.com)