DE CULTUURWAANZIN IN NEDERLAND!

Vier veranderingen voor Zwarte Piet en Sinterklaas

pietblauwDe intocht van Sinterklaas zal er dit jaar op verschillende plekken in het land waarschijnlijk anders uitzien, maar hoe precies is nog de vraag. Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed en de Stichting Nationaal Sint Nicolaas Comité bieden uitkomst.
Om tegenstanders van Zwarte Piet tegemoet te komen, zouden we de concessies kunnen doen dat Zwarte Piet zijn pruik weglaat en zijn lippen niet rood maakt,’ schrijven Schouten en Booy. In televisieprogramma’s en Sinterklaasfilms zijn soms al Pieten te zien met stijl haar een andere kapsels, in plaats van de afro die Pieten vaak hebben.
Naast het uiterlijk van Zwarte Piet, moet er grote verandering komen in het gevolg van de Sint. Strouken en Booy stellen voor dat Sinterklaas niet alleen wordt bijgestaan door Zwarte Piet, maar ook door andere figuren, zoals matrozen, lakeien en soldaten. In het verre verleden was dat ook het geval.

‘Er zouden ook andere blanke “knechten” en functionarissen aan het gevolg van Sinterklaas toegevoegd kunnen worden. Om niet herkend te worden, moeten ze zich dan wel vermommen met pruiken, snorren en baarden of van ver komen.’
Strouken stelt ook voor om kleurpieten aan het gezelschap van Sinterklaas toe te voegen. Dat kleurrijke zou vooral moeten zitten in het haar en de kleding van Piet.

Tja het land van buigen en kruipen zal binnenkort geen ENKELE traditie meer hebben! Wanneer is de kerstboom of liever gezegd het hele kerstfeest aan de beurt? O ja, Pasen zal er ook aan moeten geloven…

Elsevier