WAAROM WIL DE ONDERZOEKSRAAD DE INHOUD VAN DE ZWARTE DOZEN VAN DE MH17 NIET VRIJGEVEN?

Hier weer een staaltje van de beruchte DOOFPOT-STRATEGIE!

blaCKBOX1Oekraïne heeft de leiding over het onderzoek naar de oorzaak van de crash overgedragen aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Dit is gebeurd op verzoek van Oekraïne.
Het niet duidelijk wat de status is van dat ‘leiderschap’ van de Onderzoeksraad. ‘Leiding’ is niet geformuleerd als ‘eindverantwoordelijkheid’ maar eerder als een voorzittende functie bij een onderhandelingsproces tussen de landen. Nergens staat wie uiteindelijk beslissingsbevoegd is bij het naar buiten brengen van het tussentijdse rapport.

Het is natuurlijk heel slim geweest van Oekraïne om de ‘leiding’ van het onderzoek over te dragen aan de Onderzoeksraad. Deze is namelijk gebonden aan allerlei beperkingen, zoals terug te vinden in het onderzoeksprotocol van de Raad.
De Onderzoeksraad gaat de inhoud van de zwarte dozen niet vrijgeven. Dit is in overeenstemming met de aard van de Onderzoeksraad:

7. Geeft de Onderzoeksraad de inhoud van de Cockpit Voice Recorder en de Flight Data Recorder volledig vrij?

Onderzoeksmateriaal en bronnen van informatie die de Onderzoeksraad gebruikt bij het onderzoek, zijn wettelijk beschermd. Uitsluitend informatie die nodig en relevant is om de oorzaak van het neerstorten van vlucht MH17 te verklaren, wordt opgenomen in het eindrapport. Het beschikbare onderzoeksmateriaal wordt niet integraal vrijgegeven, behoudens de informatie die in het eindrapport gepubliceerd wordt. Dit is ook zo bepaald in de Rijkswet Onderzoeksraad voor Veiligheid en het ICAO-verdrag.

Er komt een voorlopig tussenrapport. Normaal gesproken had dit allang moeten gebeuren. Wanneer het voorlopige tussenrapport verschijnt, is nog niet bekend.
Van dit tussentijdse rapport hoeven we dus niet veel te verwachten. En van een uiteindelijk definitief rapport ook niet.

Het OM heeft een eigen strafonderzoek gestart. Maar het OM krijgt dus niet automatisch toegang tot de bronnen waar de Raad toegang toe krijgt.

Zo zit het officiële onderzoek naar de werkelijke oorzaak van de crash van MH17 dus moer- en moervast. Arme nabestaanden.

http://joostniemoller.nl/2014/08/duitse-pers-onderzoek-mh17-is-dood/