WORDEN DE KOMENDE 72 UUR CRUCIAAL VOOR DE WERELDVREDE ?

FIREHANDDe wereld staat op een kantelmoment, de oorlog in Oekraïne kan escaleren of Putin moet zijn verlies accepteren, dat zegt Ambrose Evans-Pritchard in The Telegraph. De komende 72 uur zullen beslissend zijn of Rusland de witte vlag boven haalt of dat ze een volledige invasie van de Donbass op poten zetten.

Volgens de NAVO heeft Rusland meer dan 20.000 troepen aan de grens staan met Oekraïne, samen met tanks en vliegtuigen. Dit is serieuzer dan de Russische invasie van Afghanistan in 1980. Putin wil kost wat kost het Russische Rijk terug uitbreiden, te beginnen met Oekraïne en alleen oorlog kan hier voor zorgen.

De mensen dachten dat Putin poker speelde, maar lijken nu te beseffen dat hij het echt meent om meer grondgebied in te nemen. Alles kan nu uit de hand lopen, zelfs de onderbreking van leveringen van olie en gas. Het Kremlin gokte er op dat het Europa en de Verenigde Staten uit elkaar kon drijven, maar dit lijkt niet het geval te zijn.

Grondstoffen

Duitsland verzette zich niet tegen meer sancties, ondanks zijn 6.000 bedrijven die nauwe banden hebben met Rusland en ondanks het feit dat Duitsland en heel Europa de economische prijs zullen betalen van deze oorlog. De steun van Cyprus, Bulgarije, Hongarije en Oostenrijk was een regelrechte doorn in het oog van Putin.

De Europese gasvoorraden zijn gestegen van 46 % in maart naar 81 % nu, Groot-Brittannië staat op 94 %. Een zondvloed aan vloeibaar aardgas zorgde in Azië voor een prijsdaling van $ 20 naar $ 10,5 en de herstart van 2 tot 7 nucleaire reactoren in Japan zorgt voor nog meer capaciteit LNG.

China

Rusland rekent op hulp van China, maar China zelf vormt een lange termijn bedreiging. De mega gasdeal werd enkel ondertekend nadat Rusland de prijs liet zakken tot vlak boven de kostprijs. China zelf claimt nog grondgebied van Rusland in het verre Oosten. Rusland dreigt zo af te zakken naar een grondstofleverancier van de Chinese Dynastie.

De komende 72 uur weten we misschien meer.

By on 07/08/2014

http://www.beurs.com/2014/08/07/worden-de-komende-72-uur-cruciaal-voor-de-wereldvrede/52152