MARK, HAAL ZE NAAR HUIS!

mark3Mark,

Ik zag je net op televisie tijdens een persconferentie. Je lijkt me een aardige vent en je doet erg je best. Dat zie ik aan je. Je lijdt mee met de nabestaanden van de moord op bijna 300 mensen. Het verdriet is op je gezicht te lezen.

In vredestijd ben je een goeie vent. Maar nu is het oorlogstijd, Mark. Want als er 195 landgenoten naar beneden worden geschoten, noem je dat oorlog. En geen vergissing. Of terroristische actie. Dan twijfel je niet aan de bedoeling van de daders. Onschuldige burgers op weg naar hun vakantieadres of conferentie neerschieten, dat doe je expres.

Dus Mark, ik richt me nu maar tot jou. Want naar wie zou ik me anders moeten richten ? Het waren deze woorden, die je net gebruikte. Je vertelde, dat je het Russische schorem had gebeld. Ene Poetin, hoofd van een bandietenbende. Want tot wie zou je je anders moeten richten ? En je had indringend met hem gesproken. Wat geweldig, dat zo’n aardige vent als jij ook laat zien, dat je indringend met een stuk tuig kan spreken. Want tot wie anders moet je je richten ? En het is goed, dat je je best doet.

Maar toch, maar toch. Ik zie de lichamen van de vermoorde mensen voor me. Die al 48 uur liggen te rotten, ergens op een veld in Oost-Oekraine. En ik zie figuren, die de benaming ‘mens’ wat mij betreft niet mogen hebben, de lichamen ‘bewaken’. En het veld. Ongeschoren, onbeschofte figuren, die het blijkbaar voor het zeggen hebben. En ik zie nog meer tuig, dat onder de ogen van de wereld de lichamen beroven.

Wat kunnen we hier aan doen ? Blijkbaar is na 48 uur de oplossing om indringend met een roverhoofdman in Moskou te bellen.

Mark, ik heb hier even over nagedacht. Maar misschien is het een oplossing, als we eens een keer het leger inschakelen. Want ik betaal al jaren mee aan die onzin. En dat vertel ik mensen ook: iedereen met een geweer in handen, kan die ook gebruiken. Niet zo’n briljante gedachte, maar redelijk waar.

En omdat we deze instelling, het leger, toch hebben, stel ik voor, dat we ze eens richting Oost Oekraine sturen. Niet om te schieten, om te moorden of agressie op te roepen. Maar gewoon om 195 Nederlanders naar huis te halen. Zodat de nabestaanden kunnen rouwen. Huilen om het gemis van hun familie, vrienden, kennissen of collega’s. Diep verdriet een vorm kunnen geven.

En elk stuk stront, dat dichterbij komt dan nodig, wordt vriendelijk doch dringend verzocht om snel weg te wezen. Zodat onze vermoorde landgenoten naar huis kunnen worden gebracht. Niets meer, niets minder.

Mark, ik wens je veel wijsheid.

Hans Hakkenbroek

juli 20th, 2014