HULPBEHOEVENDE OUDEREN WEGGESTUURD!

ROLSTOEL

Hulpbehoevende ouderen, bijvoorbeeld na een hartinfarct, weggestuurd!
(Dit lijkt sterk op doelbewuste euthanasie!)

AMSTERDAM

Kwetsbare ouderen die niet in staat zijn voor zichzelf te zorgen, zijn ten onrechte niet toegelaten in een verpleeghuis. Dat blijkt uit een reportage die Nieuwsuur vrijdagavond uitzond.

De fout ligt bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Dat centrum bepaalt wie er recht heeft op een plek in een instelling. Artsen zeggen in Nieuwsuur dat het CIZ veel te streng is bij het beoordelen van kandidaten voor een plaats in een instelling.

Ouderen die revalideren na bijvoorbeeld een botbreuk of een hartinfarct, krijgen daardoor niet de zorg die nodig is. Artsen krijgen vaak nul op rekest bij een verzoek iemand permanent op te nemen.

Om welke verpleeghuizen het gaat, is niet bekend. Bovendien is onduidelijk hoe groot de gedupeerde groep ouderen is.

Het ministerie van Volksgezondheid geeft de pijnlijke fout toe en zegt dat er wordt gewerkt aan een verbetering. Staatssecretaris Martin van Rijn: “Met het CIZ heb ik afgesproken dat er opnieuw wordt gekeken naar de cliënten waar het hierom gaat. En mochten er signalen zijn dat mensen desondanks buiten de boot dreigen te vallen, hoor ik dat graag.”

Hoewel het ministerie stelt dat het probleem inmiddels is opgelost, laten artsen op de werkvloer Nieuwsuur weten daar nog ‘niets van te hebben gemerkt’.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/22685210/__Zorg_ouderen_geweigerd__.html